Stel je voor dat we honderd jaar verder zijn. We leven in een wereld waar niet-hetero volledig wordt geaccepteerd en als normaal wordt gezien. Hoe ziet deze wereld er dan uit? Ik vroeg aan Laurens Buijs of er plekken zijn die voorlopen op deze ontwikkeling en die zijn er. In het nachtleven vervagen de grenzen tussen hetero/homo en man/vrouw. Daarom ging ik opzoek naar een wereld zonder heteronormativiteit in het Amsterdamse nachtleven.
Natuurlijk is niet elke uitgaansplek geschikt voor dit verhaal. Er zijn genoeg clubs waarbij de heteronorm nog staat als een huis. Toch zijn er een aantal plekken te vinden waar de grenzen tussen de hokjes vervagen. Ik ging opzoek naar clubs waar vrijheid en veiligheid de norm is en die vond ik, Skatecafé en Club NYX.
Skatecafé
Skatecafé is alles behalve de heteronormatieve club die je kent. Voordat ik naar binnen mag word ik aangesproken door een dragqueen. “Welkom guys! Als iemand zich onveilig voelt kan je dit altijd zeggen tegen het personeel. Dan kunnen wij het voor je oplossing”, vertelt ze enthousiast. Nadat ze mij een fijne avond wenst wordt mijn ID gecontroleerd en mag ik doorlopen. Ik loop het terrein op wat meer lijkt op een oude loods dan een club. Er zijn vier ruimtes met elektronische muziek. Ik zou het genre omschrijven als techno met een vleugje drum & bass. De mensen die er rondlopen zijn allemaal verschillend en toch merk ik een belangrijke overeenkomst, nobody cares. Mannen met doorschijnende crop tops, make-up en extravagante sieraden worden hier gezien als normaal.
Ik loop naar de bar om een drankje te halen als ik word aangesproken door een jongen. We raken in gesprek en hij biedt mij een drankje aan. Als dit gebeurt heb ik vaak het gevoel dat een jongen wil dat je bij hem blijft hangen, maar deze keer niet. Thomas, zoals de jongen heet, geeft mij een biertje en wenst mij een fijne avond. Hij loopt weg zonder dat hij iets van mij wil.
Het wordt tijd om te dansen. Als ik de dansruimte binnenloop voel ik de harde muziek door mijn hele lichaam. De mensen om mij heen bewegen alsof ze door niemand worden gezien. Sommige lijken wel in een trance. Dit geeft mij een veilig gevoel. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet, hoe je danst of hoe uitdagend jij je kleedt. Alles kan zo lang je maar niemand lastig valt, dat is de vibe die deze club mij geeft.
Club NYX
Club NYX staat bekend als een extravagante gayclub in Amsterdam. Toch is dit volgens de club zelf niet helemaal waar. Op de website van Club NYX wordt benadrukt dat de plek geen gaybar is, maar een open minded bar. Om precies te zijn staat er: “We believe love knows no gender. We believe diversity makes our world a better place. Are you here to have a great time? Awesome. So are we. We wish to create an atmosphere that allows everyone to feel comfortable.”
Als ik aan kom zie ik aan de lange rij hoe populair de club is. In de rij zie ik de meest extravagante mensen. Meiden met geblondeerde wenkbrauwen waarbij hun tepelpiercings te zien zijn door hun doorschijnender shirts. Homostellen die liefdevol met elkaar knuffelen en dragqueens met de meest kleurrijke make-up. Mijn ID wordt gecontroleerd en daarna mag ik naar binnen. Als ik binnenloop zie ik gelijk dat de heteronorm hier niet geldt. Ook wordt er door veel mensen gespeeld met het idee van mannelijkheid en vrouwelijkheid, deze grens is hier duidelijk vervaagd. Naast het diverse publiek is ook de muziek verschillend. In de eerste ruimte worden oude hitjes gedraaid. Denk aan liedjes van Britney Spears, Madonna en Beyoncé. In de tweede ruimte wordt vooral R&B afgespeeld en op de bovenste verdieping staat een techno-dj. Wat opvalt is dat er geen mannen of vrouwen toilet is. Er zijn wc-hokjes en urinoirs in dezelfde grote ruimte, waar ook de techno-dj draait.
Hoe later op de avond hoe meer er wordt geflirt en niet alleen tussen mannen en vrouwen. Ik zie non-binaire mensen zoenen tegen een muur, lesbische vrouwen elkaar uitdagen en homo mannen drankjes voor elkaar kopen. Er zijn ook genoeg hetero romances te vinden. Club NYX is de meest diverse club waar ik ooit ben geweest en ook hier geldt dat alles mag zo lang je er maar niemand mee lastigvalt.
Wordt dit toekomst van de kast?
Ik heb gesprekken gehad met experts en zie nu de voor- en nadelen van de kast. Ook hebben zij mij hun visie vertelt op ‘uit de kast komen’. Daarna ben ik zelf opzoek gegaan naar een wereld waarin de heteronorm verdwenen is in het Amsterdamse nachtleven. Mijn conclusie? De kast blijft voorlopig nog in de maatschappij, maar het lijkt erop dat hij verandert. De kast wordt steeds meer een keuze. Wil jij vertellen dat je niet-hetero bent? Dan mag dat, maar verplicht is het niet.
Dit geldt helaas niet voor iedereen. Voor sommige mensen is de drempel om uit de kast te komen nog heel hoog door de heteronormatieve verwachtingen vanuit hun omgeving.
De toekomst van de kast is dus niet met zekerheid te voorspellen. Als ik het uitgaansleven mag geloven wordt er in de toekomst niet meer zo veel op elkaar gelet. Ben jij homo, hetero of iets daar tussenin? Dan is dat prima, daar vindt niemand wat van. Dat wordt volgens mij de toekomst van de kast.
Credits omslagfoto: Foto door Mikhail Nilov via Pexels
Comments