top of page
Zoeken
Foto van schrijverFleur Nieuwenhuis

Waar komt de uitdrukking ‘uit de kast komen’ vandaan?

Bijgewerkt op: 25 mei 2022

Het is net alsof de uitdrukking ‘uit de kast komen’ altijd al heeft bestaan, maar de term is pas vijftig jaar oud. ‘Uit de kast komen’ is de letterlijke vertaling van het Engelse ‘coming out of the closet’, ook wel afgekort als ‘coming-out’. Deze term ontstond aan het begin van de 20e eeuw en had helemaal niets te maken met de hele lhbti+ gemeenschap.

De term ‘coming-out’ is afgeleid van een coming-out party. Dit was een feestelijk evenement waarop werd gevierd dat een jonge vrouw de huwbare leeftijd van achttien jaar had bereikt. Deze feesten werden populair in de 19e eeuw in de Verenigde Staten. Op het feest werd de jonge vrouw voorgesteld aan alle mannelijke huwelijkskandidaten die haar ouders hadden uitgenodigd. Een coming-out party werd gezien als een feestelijke inleiding van het volwassen leven. Dit soort feesten werden aan het begin van de 20e eeuw in veel landen in de westerse wereld gehouden, maar in New York was er een bijzondere subcultuur die de term ook gebruikte, namelijk de ballroom culture.


Deze subcultuur kan je vandaag de dag kennen door de populaire series RuPaul’s Dragrace en Pose of Madonna’s hit Vogue. De ballroom culture ontstond in het midden van de 20e eeuw in de New Yorkse wijk Harlem. Jonge (veelal zwarte en latino) queer personen werden niet geaccepteerd door hun omgeving en daarom zochten zij elkaar op. Samen creëerden ze een gemeenschap waarin iedereen honderd procent zichzelf mocht zijn. Ze organiseerden onder andere dragshows waarin drag-artiesten in het middelpunt van de aandacht stonden. Als je een beginnend drag-artiest bent is het gebruikelijk dat je wordt voorgesteld aan de gemeenschap. Dit wordt, net zoals bij de jonge vrouwen, gedaan met een coming-out party. Op dit feest wordt gevierd dat je lid bent geworden van de drag community. Ook is het een soort middelvinger naar de maatschappij waarin queer personen niet geaccepteerd werden. Met deze coming-out feesten zegt de ballroom culture eigenlijk “wij zijn anders en daar zijn we trots op”.


Tegenwoordig is de ballroom culture steeds bekender aan het worden. Dit zie je onder andere terug in de populaire serie RuPaul's Dragrace. In het bovenstaande fragment performen de beste vier queens van het seizoen.


Nu weet je waar een coming-out vandaan komt, maar de kast is nog steeds nergens te bekennen. Die werd pas aan de uitdrukking toegevoegd in de jaren 60, toen de homo-emancipatiebewegingen steeds meer aandacht kregen. In deze tijd werd een coming-out steeds minder geassocieerd met het introduceren van jezelf en meer met het ontsnappen uit een benarde situatie. De uitdrukking kreeg dus een negatieve lading. Dit werd alleen maar erger toen de kast werd toegevoegd aan de uitdrukking. De kast is afgeleid van het spreekwoord ‘a skeleton in the closet’. Dit spreekwoord kennen we in het Nederlands als ‘een lijk in de kast’. Je gebruikt dit je als iemand een groot geheim heeft waar diegene zich voor schaamt. De kast impliceert dus dat het een gênant geheim is als je niet hetero bent.


Aan het einde van de 20e eeuw ontstond de uitdrukking ‘coming out of the closet’ in de Verenigde Staten. Na de Tweede Wereldoorlog veramerikaniseerde Nederland. We kregen Coca-Cola, luisterden naar Elvis Presley en begonnen de Amerikaanse straattaal over te nemen. Zo kwam de uitdrukking terecht in Nederland.


Uitleg van termen

  1. Queer: Queer is een parapluterm voor de lhbti+ gemeenschap. Personen die zichzelf queer noemen willen niet in een hokje geduwd worden. Vaak voelen queers zich niet thuis in het hokje homo of hetero en vallen ze niet op een specifiek gender. Daarom kiezen zij ervoor om deze hokjes zo veel mogelijk los te laten. Let op! Dit is een algemene uitleg, queer kan per persoon een verschillende betekenis hebben.

  2. Dragshow: Een vorm van entertainment waarin wordt gespeeld met genderrollen. Oorspronkelijk stond er een homoseksuele man op het podium die zich extravagant en vrouwelijk aankleedde. Tegenwoordig zijn er ook vrouwen en heteroseksuele mannen die dragshows doen. Tijdens zo'n showkunnen verschillende podiumkunsten worden opgevoerd. Van een playbackshow tot een dans, alles kan.

  3. Drag-artiest: Personen die aan drag doen. Drag-artiesten worden ook wel dragqueens of dragkings genoemd.



‘Uit de kast komen’ heeft door de jaren heen een negatieve lading gekregen. Dit zie je terug in de geschiedenis van de uitdrukking, maar ook op sociologisch gebied kan je zien hoe deze uitdrukking is geëvalueerd. Er zijn steeds minder jongeren die uit de kast willen komen. Dit komt doordat ze klaar zijn met alle hokjes.


Credits omslagfoto: Foto door Greta Hoffman via Pexels

46 weergaven0 opmerkingen

Comments


Commenting has been turned off.
Post: Blog2_Post
bottom of page